Kada bi htjeli da naučite sve o kosi vjerovatno bi Vam trebalo nekoliko godina, stoga ćemo Vam ponuditi samo nekoliko savjeta vezanih za održavanje kose.


image

Pranje kose

Kosu bi trebalo po pravilu prati svaki dan, ali se u takvim uslovima trebaju koristiti adekvatni šamponi koji nisu agresivni jer bi njihovom čestom primjenom došlo do iritacije kože i isušivanja kose što nije nimalo poželjno.

Ukoliko klijenti peru kosu jako rijetko dolazi do stvaranja naslaga na kosi koje se ne mogu tako lako ukloniti običnim pranjem kose i izazivaju niz problema.

Regeneracija kose

Za razliku od ranijih godina danas su prisutne razne tehnike i proizvodi za regeneraciju kose, što nam omogućava da i jako oštećenoj kosi možemo povratiti strukturu u normalno stanje npr. (pa onda u nastavku teksta da stoji brazilsko feniranje kao ulaz na link). To nije tako jednostavan proces odnosno traje i po nekoliko sati.

Savjetujemo Vam da ne polažete mnogo nade u neke varijante kao što su jaja, maslinovo ulje, limun i razne druge varijante koje se još uvijek primjenjuju u mnogim domovima. Nauka konstantno radi na poboljšanju sredstava za regeneraciju koja za vrlo kratko vrijeme dospijevaju i na naše tržište i omagućava nam da i pored brojnih oksidacija (farbanja i pramenova), feniranja, mehanickih ostecenja itd., uspijevamo strukturu kose održavati u normali.

image

Farbanje kose

Farbanje je jedan kompleksan proces koji ne smijemo shvatiti ni slučajno samo kao obično premazivanje kose bojom. Znamo da je jedan od osnovnih sastojaka permanentne boje amonijak čiji se kvalitet razlikuje od proizvođača do proizvođača.

Zato morate voditi računa o vrsti boja kojima se farbate ne samo zbog zdravlja kose već i njegovog uticaja na sam organizam u koji amonijak ulazi kroz preko kose. Jako velike greške klijenti prave kod kućnog farbanja ne pridržavajuci se striktno uputstava proizvođača čime ova najštetnija supstanca u kosi odnosno amonijak utiče na razaranje strukture dlake.

Šišanje kose

Funkcija šišanja kose pored skraćivanja i oblikovanja kose, postizanja modnih linije tim skraćivanjem i oblikovanjem, isticanje lijepih crta lica, skrivanja nedostataka ličnosti, ima i jednu zdravstvenu stranu koja se ogleda u tome kako ta kosa izgleda poslije šišanja, jer ako se šišanje radi sa tupim reznim alatima dolazi do mehaničkog oštećenja kose na krajevima, pa ni najbolje ošišana kosa ne može izgledati dobro ukoliko njena struktura nije zdrava.

image

Završni preparati

Kao i oko ostalih materija koje stavljate na kosu morate voditi računa i o završnim preparatima. Zato ne kupujte preparate od onih koji ni sami nisu upućenui šta prodaju, što zbog samog bacanja novca, što zbog kontraefekata koje možete postići njihovom upotrebom.

Pa i kada su prodavci u parfimerijama edukovani o proizvodima koje prodaju, oni nisu u stanju da procijene strukturu dlake stoga je poželjno da Vam vaši frizeri preporuče preparate jer oni najbolje znaju šta je najadekvatnije za vašu strukturu.